Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
BRZOSKWINIE
 
 
BRZOSKWINIE
 
 
 
 
 
Składniki
 
 
Przygotowanie
 

Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika. Zawierają sporo witamin z grupy B, witaminę PP i nieco C. Warto zatem jeść bardzo świeże owoce ze skórką. Skórka jest łatwo strawna, podobnie jak cały owoc, a przeczyszczająco może działać tylko jego niedojrzały miąższ. Najcenniejszym bogactwem brzoskwiń są pierwiastki mineralne: wapń (40 mg), żelazo (5 mg), magnez (10 mg). Dlatego owoce te powinni jeść chorzy na anemię, kobiety w ciąży, a także wegetarianie. Brzoskwinie działają moczopędnie i wspomagają trawienie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. To ważne dla chorych na reumatyzm i nerki. Nie zawierają tłuszczu i sodu, więc warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.

Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Brzoskwinie-morele-nektarynki-owoce-pelne-witamin_33949.html

Smacznego