Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
BZIANKA
 
 
BZIANKA
 
 
48 godzin
 
4
 
łatwy
 
Składniki

20 sztuk baldachów z kwiatu czarnego bzu
1 litr wody
1 kilogram cukru
1 cytryna

 
 
Przygotowanie
 

Sok: cytrynę pokroić (razem ze skórką).  Zagotować wodę z cukrem i cytryną.  Następnie odstawić do schłodzenia.  Do syropu dać kwiaty bzu ale bez ogonków. Zostawić na 48 godzin.  Powstały sok przelać do słoików i pasteryzować przez 15 minut.
Napój: do litra wody dodać 150 ml przygotowanego wcześniej soku.  Udekorować plasterkiem cytryny, można podawać z miętą i kostkami lodu.

Smacznego