Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
CHLEB PLECIONKA
 
 
CHLEB PLECIONKA
 
 
90 minut
 
6
 
łatwy
 
Składniki

1 kg mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
0,6 litra mleka o temperaturze 40 stopni
12 dkg masła
5 dkg drożdży     
1 jajko

 
 
Przygotowanie
 

Mleko, masło, drożdże podgrzać do rozpuszczenia, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i z każdej z nich zapleść warkocz. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło i przykryć ściereczką. Wyrośnięte plecionki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 40 minut.      
 

Smacznego