200 gr kaszy gryczanej
250 gr serek mascarpone
gorzka czekolada
4 jajka
100 gr cukru
30 gr mąki pszennej
5 gr mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
masło do smarowania
Kaszę gotować, aż się rozgotuję. Następnie zmiksować, przełożyć do miski i dokładnie połączyć z mascarpone. Oddzielić żółtka od białek. Dodać 50 g cukru do białek i 50 g cukru do żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na sztywną masę. Do masy z kaszy i serka dodać ubite żółtka. Dokładnie wymieszać i dodać ok. 5 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej i 1 g (szczyptę) proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i partiami dodać do masy. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać jeszcze trochę mąki. Foremki nasmarować masłem. Przełożyć masę do foremek i zanurzyć w niej delikatnie pokruszone kawałki czekolady. Piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni C (termoobieg).