Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
 CIASTO MALINOWE
 
 
CIASTO MALINOWE
 
 
90
 
8
 
średnio trudny
 
Składniki

2,5 szklanki mąki
25 dkg zimnej margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru pudru cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
½ szklanki oleju słonecznikowego
50 dkg malin
masło do formy

 
 
Przygotowanie
 

Z produktów zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Ciasto zamrażamy na godzinę. Blachę o wymiarach 30 x 20 smarujemy na masłem i wykładamy papierem. Większą część ciasta ścieramy na tarce nad blachą i lekko dociskamy dłonią, wyrównujemy i pieczemy ok.20 minut w temperaturze  190 stopni C, następnie studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli po łyżce wsypujemy cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie wsypujemy budynie cały czas miksując. Na końcu wlewamy olej i miksujemy do połączenia składników.  
Na spód ciasta wykładamy ubitą pianę, wyrównujemy powierzchnię  i układamy gęsto maliny, otworkami do góry. Na wierzchu ścieramy resztę ciasta. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 c.

Smacznego