Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
CIASTO WENUS
 
 
CIASTO WENUS
 
 
90 minut
 
10
 
łatwy
 
Składniki

biszkopt
8 jajek
szklanka cukru
trochę cukru waniliowego
łyżka octu
30 dkg mąki (pomniejszone o 2 łyżki)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa
25 dkg białego zmielonego sera
2 łyżki cukru
½ litra śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 fix do ubijania śmietany

koksowa posypka
10 dkg kokosu
2 łyżki  cukru
2 łyżki masła

 
 
Przygotowanie
 

ciasto
Białka ubijamy na sztywno, po trochu dodajemy szklankę cukru. Gdy białka będą ubite to dodajemy żółtka, a na samym końcu łyżkę octu. Po wymieszaniu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość łączymy. Ciasto wylewamy do brytfanny i pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na pół. Górną warstwę biszkopta posmarować dżemem morelowym lub brzoskwiniowym.

masa
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem. Gdy śmietana będzie ubita dodać galaretkę. Ser utrzeć z cukrem. Połączyć wszystkie składniki i przełożyć masą biszkopt.

koksowa posypka
Masło roztopić , dodać 2 łyżki cukru. Gdy cukier się rozpuści dodać kokos i podsmażyć wszystko na złoty kolor. Kokos wyłożyć na warstwę dżemu.
 

Smacznego