biszkopt
8 jajek
szklanka cukru
trochę cukru waniliowego
łyżka octu
30 dkg mąki (pomniejszone o 2 łyżki)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
25 dkg białego zmielonego sera
2 łyżki cukru
½ litra śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 fix do ubijania śmietany
koksowa posypka
10 dkg kokosu
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
ciasto
Białka ubijamy na sztywno, po trochu dodajemy szklankę cukru. Gdy białka będą ubite to dodajemy żółtka, a na samym końcu łyżkę octu. Po wymieszaniu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość łączymy. Ciasto wylewamy do brytfanny i pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na pół. Górną warstwę biszkopta posmarować dżemem morelowym lub brzoskwiniowym.
masa
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem. Gdy śmietana będzie ubita dodać galaretkę. Ser utrzeć z cukrem. Połączyć wszystkie składniki i przełożyć masą biszkopt.
koksowa posypka
Masło roztopić , dodać 2 łyżki cukru. Gdy cukier się rozpuści dodać kokos i podsmażyć wszystko na złoty kolor. Kokos wyłożyć na warstwę dżemu.