Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
CYNAMONOWE PĄCZKI
 
 
CYNAMONOWE PĄCZKI
 
 
60 minut
 
4
 
łatwy
 
Składniki

300 gr serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
drobny cukier do wypieków
cynamon

 
 
Przygotowanie
 

Drobny cukier do wypieków wymieszać ze zmielonym cynamonem (na 100 gr cukru 2 łyżeczki cynamonu).
Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną) dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem.
W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175 stopni Celsjusza. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając łyżkę w odłożonym oleju by ciasto nie kleiło się do łyżki. Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki  odkładać na bibułę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze.
 

Smacznego