300 gr serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
drobny cukier do wypieków
cynamon
Drobny cukier do wypieków wymieszać ze zmielonym cynamonem (na 100 gr cukru 2 łyżeczki cynamonu).
Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną) dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem.
W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175 stopni Celsjusza. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając łyżkę w odłożonym oleju by ciasto nie kleiło się do łyżki. Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki odkładać na bibułę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze.