Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
CZOSNEK
 
 
CZOSNEK
 
 
 
 
 
Składniki

czosnek

 
 
Przygotowanie
 

Czosnek - roślina przyprawowa i lecznicza o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym.  Często spożywany w czasie jesiennych i wiosennych przesileń. Właściwości czosnku: działanie antyoksydacyjne, regulacja działania insuliny, redukcja tkanki tłuszczowej, hamowanie zmian miażdżycowych, pobudzanie procesów trawiennych i działanie immunostymulujące, wzmacniające organizm.
Czosnek wpływa korzystnie na pracę układu oddechowego i zapobiega nadmiernemu powiększaniu się gruczołu krokowego u mężczyzn.  Aby długo cieszyć się zdrowiem, należy spożywać profilaktycznie jeden ząbek czosnku dziennie, natomiast przy zwalczaniu chorób dawkę należy zwiększyć do 3-4 ząbków dziennie.

Smacznego