Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
GALANTYNA Z KURCZAKA
 
 
GALANTYNA Z KURCZAKA
 
 
150 minut
 
8
 
łatwy
 
Składniki

eden kurczak o wadze do 1 i ½ kg
60 dkg mięsa mielonego
5 jajek
½ weki lub 2 bułki
2 cebule
zielona pietruszka posiekana, sól, pieprz, czosnek

 
 
Przygotowanie
 

Bułki namoczyć, cebule zeszklić na maśle. Skórę kurczaka przeciąć na grzbiecie i zdjąć.  Odciąć końcówki skrzydełek. Zmielić mięso, odciśniętą bułkę i cebulę. Do masy mięsnej dodać jajka, przyprawy i dobrze wymieszać. Oddzielić mięso kurczaka od kości, pokroić na kawałki i dodać do farszu. Farsz zawinąć w skórę z kurczaka i pozszywać końcówki. Mięso owinąć ściereczką, włożyć do worka foliowego i zanurzyć we wrzątku. Gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
 

Smacznego