500 g mąki
25 g świeżych drożdży
1 jajko
1/5 szklani oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
niecała szklanka wody
mleko do posmarowania wionków
2-3 ząbki czosnku lub czosnek niedźwiedzi, kminek lub inne zioła
Drożdże zalewamy letnią wodą (1/5 szklanki), następnie starannie łączymy. Dodajemy 3/ 5 szklanki letniej wody, jajko, cukier, sól, zioła, czosnek i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut w temperaturze pokojowej. Po wyrośnięciu formułujemy „wionki”. Odstawiamy wionki do napuszenia na 20 minut. Pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku do temperatury ok. 180 stopni przez ok.20 minut lub do chwili, gdy „wionki” się zarumienią.
Najlepiej smakują z czosnkiem niedźwiedzim prosto z piekarnika.