Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
JASTRZĘBSKIE WIONKI
 
 
JASTRZĘBSKIE WIONKI
 
 
100 minut
 
8
 
łatwy
 
Składniki

500 g mąki
25 g świeżych drożdży
1 jajko
1/5 szklani oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
niecała szklanka  wody
mleko do posmarowania wionków
2-3 ząbki czosnku lub czosnek niedźwiedzi, kminek lub inne zioła

 
 
Przygotowanie
 

Drożdże zalewamy letnią wodą (1/5 szklanki), następnie starannie łączymy. Dodajemy 3/ 5 szklanki letniej wody, jajko, cukier, sól, zioła, czosnek i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia  na ok. 40 minut w temperaturze pokojowej. Po wyrośnięciu formułujemy „wionki”. Odstawiamy wionki do napuszenia na 20 minut. Pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku do temperatury ok. 180 stopni przez ok.20 minut lub do chwili, gdy „wionki” się zarumienią.
Najlepiej smakują z czosnkiem niedźwiedzim prosto z piekarnika.

Smacznego