Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
KASZA GRYCZANA ZAPIEKANA Z JARZYNAMI
 
 
KASZA GRYCZANA ZAPIEKANA Z JARZYNAMI
 
 
60
 
4
 
łatwy
 
Składniki

½ kg kaszy gryczanej    
2 cebule
2 marchewki
1 mały seler
1 por
4 ząbki czosnku
4 jajka
pęczek zielonej pietruszki
sól
pieprz
olej

 
 
Przygotowanie
 

Kaszę opłukać i ugotować w osolonym wrzątku przez 15 minut. Przelać zimną wodą, odcedzić i wymieszać z dwoma łyżkami oleju. Warzywa drobno pokroić i usmażyć na oleju do miękkości i wystudzić. Warzywa wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Pianę połączyć z kaszą i przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiec przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.   
 

Smacznego