Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
KLOPSY NA KWAŚNO
 
 
KLOPSY NA KWAŚNO
 
 
90 minut
 
6
 
łatwy
 
Składniki

½ kg mięsa mielonego
2-3łyżki kaszy manny
1 cebula pokrojona w kostkę
1 duże jajko lub 2 małe
½ litra kwaśnej śmietany
1-2 łyżki mąki
2 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1-2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz, natka pietruszki

 
 
Przygotowanie
 

Mięso wyrobić z jajkami, grysikiem i cebulą, doprawić  solą i pieprzem , następnie uformować kulki. Zagotować 2-3 litry wody powoli wkładać  klopsiki, po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową. Do wywaru dodać liście, ziele, majeranek, łyżeczkę cukru, sól i pieprz. Po zagotowaniu doprawić śmietaną i łyżką octu. Połączyć z klopsikami posypać natką pietruszki.    

Smacznego