Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
KOŁACZ STRYSZOWSKI
 
 
KOŁACZ STRYSZOWSKI
 
 
120 minut
 
10
 
łatwy
 
Składniki

½ kg mąki
4 dkg drożdży
szklanka mleka
4 łżyki cukru
1 jajko
1 żółtko
6 dkg masła
½ łyżeczki soli

 
 
Przygotowanie
 

Drożdże rozrobić z cukrem, jajkiem i ciepłym mlekiem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Uformować kołacz, pozostawić do wyrośnięcia.  Posmarować białkiem i udekorować jabłkami, masą serową i makową. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
 

Smacznego