1 kg mąki
25 dkg margaryny
25 dkg masła
30 dkg cukru kryształu
6 żółtek
¼ litra kwaśniej śmietany
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę i masło posiekać nożem.
Dodać roztrzepane z cukrem i cukrem waniliowym żółtka oraz śmietanę. Zarobić ciasto kruche i pozostawić na noc w lodówce. Ciasto podzielić na dwie porcje i rozwałkować. Z jednej połowy porcji wyciąć okrągłe ciastka a z drugiej połowy z ciastka z dziurką w kształcie kwiatka. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem kryształowym.
Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 min.
Po upieczeniu i wystygnięciu nałożyć konfiturę z jarzębiny.