Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
 KRUCHE CIASTECZKA Z KONFITURĄ Z JARZĘBINY
 
 
KRUCHE CIASTECZKA Z KONFITURĄ Z JARZĘBINY
 
 
12 godzin
 
12
 
łatwy
 
Składniki

1 kg mąki
25 dkg margaryny
25 dkg masła
30 dkg cukru kryształu
6 żółtek
¼ litra kwaśniej śmietany
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia

 
 
Przygotowanie
 

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę i masło posiekać nożem.
Dodać roztrzepane z cukrem i cukrem waniliowym żółtka oraz śmietanę. Zarobić ciasto kruche  i pozostawić na noc w lodówce. Ciasto podzielić na dwie porcje i rozwałkować.  Z jednej połowy porcji  wyciąć okrągłe ciastka a z drugiej połowy z ciastka z dziurką w kształcie kwiatka. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem kryształowym.
Piec na złoty kolor w temperaturze  180 stopni C przez ok. 10 min.
Po upieczeniu i wystygnięciu nałożyć konfiturę z jarzębiny.

Smacznego