Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
 KRUPNIK POLSKI
 
 
KRUPNIK POLSKI
 
 
20 minut
 
6
 
łatwy
 
Składniki

250 gr miodu
4 goździki
 ½ laski wanilii
¼ gałki muszkatołowej
2 cm kory cynamonowej
1 łyżka pokrojonej skórki  pomarańczy
500 ml spirytusu 95 %

 
 
Przygotowanie
 

Miód  zagotować z 250 ml wody, szumować powstałą pianę. Do miodu dodać wanilię, gałkę muszkatołową, goździki i skórkę pomarańczową. Gotować pod przykryciem  przez 5 minut, następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Miód przecedzić i połączyć ze spirytusem, podgrzać i od razu podawać w małych glinianych czarkach.
Przygotowany krupnik można przechowywać w zamkniętej butelce  w chłodnym miejscu. Przed podaniem należy podgrzać.

Smacznego