ciasto
½ kostki margaryny
1 szklanka wody
15 dkg mąki pszennej
4 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
masa
bita śmietana
½ litra śmietany kremówki
Opcjonalnie Fix do ubijania śmietany lub śnieżka
2 łyżki cukru pudru,
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w jednej szklance wody
ciasto
Wodę zagotować z margaryną, do gotującej się wody dodać mąkę i szybko wymieszać. Odstawić z pieca i dalej ucierać, gdy ciasto przestygnie wbijać po jednym jajku i ucierać.
Gdy ciasto zacznie „mlaskać” dodać proszek i ucierać jeszcze przez chwilę. Wysmarować blachę tłuszczem i z ciasta formować tłów łabędzia łyżką , natomiast szprycą (ewentualnie woreczkiem) formować szyję wraz z głową – kształt pytajnika.
Ciasto piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni C na złoty kolor (przez pierwsze 15 minut nie można otwierać piekarnika bo ciasto opadnie).
masa
Śmietanę ubić (można dodać fix lub śnieżkę) z cukrem i następnie dodać letnią galaretkę.
Ciasto - tłów przeciąć na 2 części. Do dolnej części nałożyć masę śmietanową, z przodu wbić szyję łabędzia, skrzydła uzyskujemy po przekrojeniu na pół górnej części tułowia. Skrzydła układamy po obu stronach tułowia delikatnie przykrywając wierzch bitej śmietany. Łabędzie posypać cukrem pudrem.