Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
ŁABĘDZIE
 
 
ŁABĘDZIE
 
 
90 minut
 
10
 
średnio trudne
 
Składniki

ciasto
½ kostki margaryny
1 szklanka wody
15 dkg mąki pszennej
4 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
masa   
bita śmietana
½ litra śmietany kremówki
Opcjonalnie Fix do ubijania śmietany lub śnieżka
2 łyżki cukru pudru,
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w jednej szklance wody
 

 
 
Przygotowanie
 

ciasto
Wodę zagotować z margaryną, do gotującej się wody dodać mąkę i szybko wymieszać. Odstawić z pieca i dalej ucierać,  gdy ciasto przestygnie wbijać po jednym jajku i ucierać.
Gdy ciasto zacznie „mlaskać”  dodać proszek i ucierać jeszcze przez chwilę. Wysmarować blachę tłuszczem i z ciasta formować tłów łabędzia łyżką , natomiast szprycą (ewentualnie woreczkiem) formować szyję wraz z głową – kształt pytajnika.
Ciasto piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni C na złoty kolor (przez pierwsze 15 minut nie można otwierać piekarnika bo ciasto opadnie).  
masa
Śmietanę ubić  (można dodać fix lub śnieżkę) z cukrem i następnie dodać letnią galaretkę.

Ciasto - tłów przeciąć na 2 części. Do dolnej części nałożyć  masę śmietanową, z przodu wbić szyję łabędzia, skrzydła uzyskujemy po przekrojeniu na pół górnej części tułowia. Skrzydła układamy po obu stronach tułowia delikatnie przykrywając wierzch bitej śmietany. Łabędzie posypać cukrem pudrem.
 

Smacznego