Skład marchwi:
- 90% - woda,
- 7% - składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza,
- 1% - składniki mineralne: potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt,
- 1% - inne: witaminy (witamina A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, ponadto kwas jabłkowy, flawonoidy, związki siarkowe, kumaryny, a także związki o działaniu insulinopodobnym, alkaloidy oraz pektyny.
Sok z marchwi jest bardzo zdrowy i lekarze zalecają jego częste picie. Warzywo ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.
Marchew stosuje się w:
- zaburzeniach trawiennych u niemowląt i dzieci,
- w przypadkach niedożywienia, niedokrwistości,
- w stanach zapalnych skóry,
- w zaburzeniach przemiany materii,
- zapaleniu dróg moczowych,
- przeciwko owsikom, glistom,
- w początkowej fazie cukrzycy i miażdżycy,
- pomocniczo w chorobie wieńcowej.
W kosmetyce duże zastosowanie ma karoten - nie tylko wpływa na nasz wzrok i poprawia odporność naszego organizmu, ale także:
- korzystnie wpływa na stan i koloryt naszej skóry, dlatego warto pić sok z marchwi,
- stosowany jest jako składnik ochronnych kosmetyków do opalania,
- olejek z nasion jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym,
- wyciąg z marchwi jest składnikiem kremów,
- karoten jest składnikiem płynów do pielęgnacji twarzy,
- wyciąg z marchii jest substancją, z której tworzy się kremy pielęgnujące opaleniznę.
Źródło: http://portal.abczdrowie.pl/marchew-i-jej-lecznicze-wlasciwosci