Ciasto:
40 dkg mąki tortowej lub poznańskiej
1 margaryna mleczna
3 żółtka
3 dkg drożdży – rozrobić
½ szklanki kwaśnej śmietany
Farsz:
½ kg kapusty kiszonej (ugotować i odcedzić)
Garść suszonych grzybów (namoczyć i ugotować w tej samej wodzie)
2 cebule (posiekać i zeszklić na 2 łyżeczkach margaryny.
sól,
pieprz,
1-2 jajka
Kapustę kiszoną ugotować i odcedzić. Grzyby namoczyć i ugotować w wodzie z kapusty. Cebulę posiekać i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać zmieloną kapustę z grzybami. Następnie poddusić, przyprawić do smaku, wbić jajka, wymieszać. Gdy masa będzie za rzadka dodać trochę tartej bułki.
Wszystkie składniki na ciasto posiekać na stolnicy (dość długo). Ciasto krótko zarobić, następnie wałkować w prostokąt. Na brzegu ciasta układać farsz, zwijać w rulon i pokroić w romby. Paszteciki posmarować białkiem. Ułożyć na blaszce i piec w dobrze nagrzanym piekarniku.