1 kg wołowiny
1 kg wieprzowiny
0,5 kg wątroby wieprzowej
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
jajko
bułka tarta
smalec
Przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy.
Mięso obsmażyć na smalcu. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić do miękkości. Następnie do mięsa dodać wątróbkę i dusić przez 10-20 minut. Mięso i wątróbkę zmielić dwukrotnie. Cebule pokroić w kostkę i usmażyć. Marchew zetrzeć na tarce i dodać razem z cebulą i jajkiem do mięsa. Wszystkie składki dokładnie wymieszać. Dwie formy do pieczenia (o wymiarach 31 x 11 cm), natrzeć tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć mięso do formy i piec około godziny w temperaturze 180 stopni C.