Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
PASZTET WOŁOWO - WIEPRZOWY
 
 
PASZTET WOŁOWO - WIEPRZOWY
 
 
3 godziny
 
20
 
łatwy
 
Składniki

1 kg wołowiny
1 kg wieprzowiny
0,5 kg wątroby wieprzowej
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
jajko
bułka tarta
smalec
Przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy.

 
 
Przygotowanie
 

Mięso obsmażyć na smalcu. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić do miękkości. Następnie do mięsa dodać wątróbkę i dusić przez 10-20 minut. Mięso i wątróbkę zmielić dwukrotnie. Cebule pokroić  w kostkę i usmażyć. Marchew zetrzeć na tarce i dodać razem z cebulą i jajkiem do mięsa. Wszystkie składki dokładnie wymieszać.  Dwie formy do pieczenia (o wymiarach 31 x 11 cm), natrzeć tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć mięso do formy i piec około godziny w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego