Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
PIECZARKI
 
 
PIECZARKI
 
 
 
 
 
Składniki
 
 
Przygotowanie
 

Pieczarka to najpopularniejszy w Polsce grzyb hodowlany.Najważniejsze składniki pieczarek to potas (ułatwia usuwanie zbędnej wody), miedź (poprawia strukturę tkanek) i selen (likwiduje powodujące raka wolne rodniki).Grzyby te zawierają też potrzebny tarczycy jod,niezbędną kościom witaminę D i regulujący przemianę materii w komórkach kwas pantotenowy.
Ważne substancje czynne w 100 g pieczarek 418 mg potasu,0,4 miedzi,0,007 mg selenu,1,9 mg błonnika.


Źródło: https://hipokrates2012.wordpress.com/tag/zdrowotne-wlasciwosci-pieczarek/

Smacznego