ciasto
6 jajek
3 i ¾ szklanki mąki
1 ½ kostki margaryny najlepiej palmy
8 dkg cukru pudru
20 dkg cukru zwykłego do piany
1 proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
mały słoik powideł śliwkowych
mała paczka rodzynek
mus jabłkowy
1 kg jabłek
1 galretka cytrynowa lub agrestowa
½ szklanki cukru
2 białka
Ciasto
Z żółtek, mąki, margaryny, cukru pudru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części.Do jednej części dodać łyżkę kakao. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Mus
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, podlać wodą i lekko rozprażyć z cukrem. Następnie dodać jedną sypką galaretkę i zostawić aby wystygły. Do wystudzonej masy dodać na sztywno ubite białka z 2 jajek.
Wykonanie
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na brytfannę. Ciasto posmarować powidłem śliwkowym, następnie wyłożyć przygotowany mus jabłkowy. Na mus zatrzeć (na tarce o grubych oczkach) tę część ciasta, do której uprzednio dodano kakao. Z 4 pozostałych białek ubić pianę. Gdy piana będzie sztywna dodać 20 dkg cukru i dalej ubijać. Pod koniec ubijania dodać jeden budyń śmietankowy. Pianę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta.
Piec ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu udekorować cukrem pudrem.