30 dkg mąki
6 żółtek
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
1 białko do smarowania
500 gr tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
100 gr wiśni z konfitury
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać masło, wlać spirytus i utrzeć na jednolitą masę.
Mąkę wymieszać ze śmietaną. Dodać żółtka z cukrem i masłem oraz sól, wymieszać i zagnieść ciasto. Wybijać je drewnianym wałkiem przez 10 – 15 minut. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego kółka o średnicy 6, 5 i 4 cm. Należy wyciąć taką samą ilość kółek każdej wielkości.
Brzegi kółek ponacinać w kilku miejscach, środki posmarować białkiem. Nakładać na siebie kółka jedno na drugie od najmniejszego do największego. Przycisnąć w środku palcem, tak by zlepiły się ze sobą. Smażyć na rozgrzanym smalcu, następnie odsączyć na papierowych serwetkach. Ciepłe posypać cukrem pudrem. Do środka każdej róży włożyć wiśnię.