Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
RÓŻE KARNAWAŁOWE
 
 
RÓŻE KARNAWAŁOWE
 
 
60 minut
 
10
 
średniotrudny
 
Składniki

30 dkg mąki
6 żółtek
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
1 białko do smarowania
500 gr tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
100 gr wiśni z konfitury

 
 
Przygotowanie
 

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać masło, wlać spirytus i utrzeć na jednolitą masę.
Mąkę wymieszać ze śmietaną. Dodać żółtka z cukrem i masłem oraz sól, wymieszać i zagnieść ciasto. Wybijać je drewnianym wałkiem przez 10 – 15 minut. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego kółka o średnicy 6, 5 i 4 cm. Należy wyciąć taką samą ilość kółek każdej wielkości.
Brzegi kółek ponacinać w kilku miejscach, środki posmarować białkiem. Nakładać na siebie kółka jedno na drugie od najmniejszego do największego. Przycisnąć w środku palcem, tak by zlepiły się ze sobą.  Smażyć na rozgrzanym smalcu, następnie odsączyć na papierowych serwetkach. Ciepłe posypać cukrem pudrem.  Do środka każdej róży włożyć wiśnię.
 

Smacznego