Seler jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E. Zawiera fosfor, dostarcza wapnń, cynk, potas, magnez i żelazo. Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7 kcal. W swoim składzie ma 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. W selerze znajdują się flawonoidy (związki roślinne o silnym działaniu przeciwzapalnym, antyutleniającym, rozkurczającym i moczopędnym).
Seler posiada wiele właściwości:
• oczyszcza organizm z toksyn,
• pobudza przemianę materii,
• usuwa uboczne efekty przemiany materii,
• obniża ciśnienie tętnicze,
• koi system nerwowy,
• działa kojąco na obolałe stawy,
• ułatwia trawienie,
• likwiduje zaparcia,
• działa moczopędnie,
• polepsza pracę nerek,
• polepsza pracę serca,
• pomaga trawić tłuszcze.
Seler jest produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek.
źródło:
https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-selera