Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
SELER
 
 
SELER
 
 
 
 
 
Składniki
 
 
Przygotowanie
 

Seler jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E. Zawiera fosfor, dostarcza wapnń, cynk, potas, magnez i żelazo. Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7 kcal. W swoim składzie ma 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. W selerze znajdują się flawonoidy (związki roślinne o silnym działaniu przeciwzapalnym, antyutleniającym, rozkurczającym i moczopędnym).
Seler posiada wiele właściwości:
•    oczyszcza organizm z toksyn,
•    pobudza przemianę materii,
•    usuwa uboczne efekty przemiany materii,
•    obniża ciśnienie tętnicze,
•    koi system nerwowy,
•    działa kojąco na obolałe stawy,
•    ułatwia trawienie,
•    likwiduje zaparcia,
•    działa moczopędnie,
•    polepsza pracę nerek,
•    polepsza pracę serca,
•    pomaga trawić tłuszcze.
Seler jest produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek.

źródło:
https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-selera

Smacznego