Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
STRUCLA DROŻDŻOWA Z NADZIENIEM ZIEMNIACZANYM
 
 
STRUCLA DROŻDŻOWA Z NADZIENIEM ZIEMNIACZANYM
 
 
120
 
8
 
łatwy
 
Składniki

ciasto
1 kg mąki
½ kostki margaryny
10 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
2 szklanki mleka
½ szklanki cukru
3 jajka
masa ziemniaczana
1 kg ziemniaków
5 żółtek
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
Olejek migdałowy
10 dkg rodzynek

 
 
Przygotowanie
 

Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe i zostawić do wyrośnięcia. Ziemniaki ugotować w mundurkach i dobrze wystudzić, następnie obrać je i zetrzeć na tarce.  Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na pulchną masę i połączyć z ziemniakami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 3 części i rozwałkować na prostokąty o grubości ok. 1 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować masą ziemniaczaną i posypać rodzynkami. Następnie zwinąć ciasto w rulony (jak na makówkę) i dobrze skleić boki. Rulon przeciąć wzdłuż i zapleść warkocz (przekładać przez siebie środkiem do góry). Piec w temperaturze  200 stopni C przez ok 40 minut. Ciasto można udekorować lukrem.
 

Smacznego