Start Przepisy Warsztaty Kontakt
 
 
Menu:    Wszystkie   |   Dania mięsne   |   Sałatki i surówki   |   Zupy   |   Ciasta   |   Ciekawostki   |   Dania jarskie   |   Napoje
 
 
 
ŻURAWINA
 
 
ŻURAWINA
 
 
 
 
 
Składniki

żurawina

 
 
Przygotowanie
 

jaskrę, paradontozę, choroby przyzębia, zwalcza opryszczkę narządów płciowych, przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie.
Żurawina ma działanie antybakteryjne, niszczy bakterie E.coli, bakterie Helikobacter pylori, drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia, wzmacnia szkliwo. Zalecana jest dla kobiet w okresie menopauzy, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca czy zaczerwienienia skórne.
Regularne picie soku z żurawiny korzystnie wpływa na serce i zmniejsza ryzyko związane z chorobami krążenia, zapobiega powstawaniu zakrzepów żylnych, rozszerza naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy, pozytywnie wpływa na poziom dobrego cholesterolu, wzmacnia organizm w walce z grypą, infekcjami górnych dróg oddechowych, anginą i chronicznym zapaleniu migdałków. Żurawiny chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną wielu poważnych chorób, m.in. zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu, hamują rozwój komórek rakowych zapobiegając nowotworom.
Zawarte w żurawinie antyoksydanty należą do najsilniejszych, wyciągi z żurawiny niszczą aż  80 % szczepów bakterii odpornych na antybiotyki.
Cenne witaminy i biopierwiastki zawarte w żurawinie odżywiają, nawilżają skórę suchą, przywracają skórze promienny wygląd, regulują ph skóry, poprawiając jej funkcjonowanie. Działa antybakteryjnie, oczyszczająco w kuracji trądzikowej, ujędrnia, wygładza zmarszczki, usuwa wolne rodniki, pobudza produkcję kolagenu, odmładza skórę i całe ciało. W pestkach żurawin występują duże ilości kwasów tłuszczowych Omega 3, Omega 6, Omega 9 regenerujące, nawilżające, wzmacniające skórę. Opóźniają procesy starzenia, zapobiegają powstawaniu plam, rozjaśniają przebarwienia, przywracają skórze witalność i młodość.
Żurawiny powinny unikać, jak również nie spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową, osteoporozę, oraz osoby biorące leki przeciwzakrzepowe zawierające warfaryne.
Źródło: http://zdrowieznatury.blox.pl/2012/07/ZURAWINA.html

Smacznego